Camu Camu
Antioxidant, Dýchacie cesty, Imunita, Pečeň, Psychika, Zápalové ochorenia
Latinský názov: Myrciaria dubia
Plod camu camu patrí k najvýznamnejším prírodným zdrojom vitamínu C vôbec. K ďalším dôležitým látkam plodu patrí vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín), bielkoviny, fosfór a flavonoidy, ktoré hrajú významnú úlohu, lebo ich pôsobenie zlepšuje absorpciu vitamínu C v ľudskom tele.
Camu camu a jej účinky:
- Antioxidačné účinky – pôsobí protizápalovo, pôsobí proti starnutiu
- Psychické napätie – odbúrava stres, rieši nespavosť, zvyšuje vitalitu
- Detoxikácia – prečisťuje organizmus, vitamín C odstraňuje nečistoty z tela
- Podpora sústredenia – zlepšuje pamäť, pomáha rýchlejšie vstrebať nové informácie, zlepšuje koncentráciu učenia
- Prechladnutie – chráni pred infekciami dýchacích ciest, odstraňuje zápaly priedušiek a pľúc
Charakteristika: Camu camu je ker z peruánskeho a brazilského dažďového pralesa, ktorý dorastá do výšky až 5 metrov. Stonka kríka je guľatá a hnedo sfarbená, jej listy sú jasne zelené a lesklé. Plody kríka majú tmavo fialovú až čiernu farbu, rastú vo zhlukách, rovnako ako čerešne. Typickým znakom plodu je kyslosť, čím viac je kyslý, tým viac obsahuje vitamínu C.
Pôvod: Pochádza z Južnej Ameriky, najmä z Amazonských dažďových pralesov
Zbieraná časť: plody
Upozornenie: Pri prekročení odporúčanej dennej dávky môže spôsobiť črevné ťažkosti.